Індустріальні парки б’ють рекорди по кількості законів, що очікують на прийняття. 4416-1 був рекомендований 18.02.2021 до голосування комітетом економічної політики Верховної Ради. Цей законопроект стосується, зокрема, ринкової підтримки експорту.

Розумієте – ринкової! Виявляється є така. Очікуваним для нардепів і неочікуваним для мене став позитивний висновок комітету євроінтеграції ВР. Стимули використовувати можна. Крапка. Цей висновок показує, що колективний Захід починає розуміти ті проблеми, які насуваються на Україну з поглибленням деіндустріалізації.

Він дозволяє нам, хоч і поступово, але “колупатися в носі”, як тому хлопчику з анекдота, який побачив батьків за заняттями любов’ю. Тобто можна робити речі, які розвинуті країни дозволяли собі в період становлення їх економік, та і зараз, маючи вже потужні технологічні сектори, застосовують безліч методів стимулювання виробництва.

Отже і 4416 і 4416-1 підуть в зал Верховної Ради, на голосування в першому читанні. Дай Боже, щоб депутати не заплуталися. Якщо фракція «Голос» не надасть 2500 правок, як до закону про локалізацію, і знайдуться голоси не тільки від «Голосу», то індустріальні парки підтримають.

А це значить, що з’явиться шанс для виробників отримати відшкодування як відсотків по кредитам, так і інвестицій в цілому, в залежності від частки їх постачання на експорт. Такі умови створювалися для автопрому у Південній Кореї в 1970-ті роки, і в електроніці теж – хочеш державних стимулів – експортуй. А ще – буде можливість для виробників отримати 50% знижку при підключенні до електромереж.

При цьому зазначу, що хвиля розуму накриває не тільки парламент, але і уряд – 04.02.2021 подано проект закону «Щодо удосконалення засад створення та функціонування індустріальних парків» №5021. Розробник – Міністерство економічного розвитку. Аплодую стоячи!

В цьому проекті пропонується, щоб підключення до мереж було безплатним для бізнесу. «Плата за приєднання до електричних мереж оператора системи передачі електроустановок малих систем розподілу індустріальних парків не стягується».

В тому ж законі запропоновано фінансування інфраструктури індустріальних парків за рахунок коштів держбюджету. Вже почався рух і по багатостраждальним законопроєктам про внесення змін до Митного та Податкового кодексу щодо стимулювання створення та функціонування індустріальних парків – № 3724 та № 3725, якими передбачено стимули по податку на прибуток, а також по ПДВ і по миту при ввезенні обладнання резидентами індустріальних парків.

Про це вже заявляли представники міністерства на брифінгу на початку лютого. В програмі «Національна економічна стратегія-2030», яку Кабінет Міністрів оприлюднює крок за кроком, передбачено, що буде здійснюватися фінансування будівництва інфраструктури індустріальних парків не тільки за рахунок коштів Державного Фонду Регіонального Розвитку, але і за рахунок державної цільової програми.

Після того, як вже набрав чинності закон про держпідтримку індустріальних проектів зі значними інвестиціями (під кодовою назвою «Інвестиційні няні»), хочеться вірити, що все це мереживо підтримки не перетвориться у набір піар-продуктів і бюрократичних документів. Бо ми знаємо, що в момент ейфорії раптом приходить з похмурим обличчям Мінфін і каже: «грошей немає». І тоді всі райдужні надії бізнесу розвіюються.

Федерація роботодавців України традиційно видає «Рекомендації для уряду». На 2021 рік зокрема рекомендовано «впровадження податкових звільнень щодо учасників індустріальних та технологічних парків, особливого режиму для експортних переробних зон; скасування та/або відстрочення сплати ПДВ при ввезенні новітнього устаткування та обладнання, що не виробляється в Україні, та/або запровадження ставки 7% для операцій з постачання засобів виробництва, у тому числі вітчизняного виробництва, що придбаваються для використання у власній виробничий діяльності». Співпраця має позитивні наслідки. Але там ще багато пунктів. Тому вперед, колеги!

Володимир Панченко,
директор Аналітичного центру економіко-правових досліджень та прогнозування ФРУ

Федерація роботодавців України