Економіка по Адаму Сміту або економіка по Чарльзу Дарвіну?

Роберт Френк, професор економічної теорії Вищої школи менеджменту Семюела Кертіса Джонсона при Корнельському університеті (США), у своїй книзі «Дарвінівська економіка. Свобода, конкуренція і загальне благо» через уявлення Дарвіна про природний добір доводить, що не завжди реалізація індивідуальної мети (успіх) призводить до колективного блага. А це саме те, в чому нас намагаються переконати завзяті лібертаріанці і неоліберали.

Френк пророкує, що незабаром Смітівська спроба пояснення, як діє ринок, буде лише окремим випадком Дарвінівська економіки. Проводячи паралелі з існуючим станом речей в економічній системі – індивідуальні та колективні інтереси нерідко йдуть врозріз. Так, наприклад, якщо на території тієї чи іншої держави буде декілька компаній-чемпіонів, але капітал яких буде сконцентрований в руках окремої групи не емпатичних (по суті аморальних) бізнесменів, які будуть виводити капітали за кордон, тікати від податків, не вкладатися в інновації , не реінвестувати свій прибуток, думаючи лише про індивідуальний успіх, це призведе до вкрай плачевних наслідків …

Отже, в студії IDEALIST.media доктор економічних наук, засновник платформи «Новий модерн» Володимир Панченко разом з доктором економічних наук, професором кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Наталією Резніковою не лише обговорюють книгу Роберта Френка «Дарвінівська економіка. Свобода, конкуренція і загальне благо», але й радять її до читання.

Чому саме – відповідь у відео.

Переглянути відео: