Забуваючи додати «економічний», вони частково заплутують тих, хто не зовсім в темі, але тим яскравішою є дискусія, тим зрозуміліші аргументи.

Макрон звинувачує економічний націоналізм Трампа в ізоляціонізмі та в розкручуванні ризиків виникнення протистоянь, аж до непрямих звинувачень у прямуванні до реальних а не торгових воєн. Він заявляє, що він, Макрон, сповідує патріотизм (економічний, треба додати). Європейці пережили у ХХ столітті значно більше втрат ніж американці, і тому навіть у обговоренні першої світової війни за словом націоналізм французи говорять про нацизм німців і небезпеку.

Опустимо наукову дискусію про відмінність нацизму і націоналізму, погодимося з Макроном, що патріотизм не обмежує глобалізацію, а використовує її. Я писав про це вже два роки, і з захватом тепер почув дискусію наших старших братів, які завжди вчать нас не колупатися у носі. Цитата з моєї статті, однієї з багатьох на цю тему « ліберальний економічний патріотизм став новою версією економічного націоналізму, замінивши протекціонізм як основний інструмент зовнішньоекономічної політики на більш широкий інструментарій впливу – неопротекціонізм – складний комплексний механізм економічної політики, спрямований на стимулювання економічного росту, підвищення конкурентоспроможності національної економіки та вирішення проблем соціального розвитку».

Отже дискусія у світі сьогодні йде не між економічним націоналізмом (розвиток свого і експансія) і ультралібералізмом (прилаштовування слабких країн до експансії сильних), а між двома різновидами економічного націоналізму – агресивним експансіонізмом (старою версією економічного націоналізму) та економічним патріотизмом (новою версією економічного націоналізму з філігранними інструментами неопротекціонізму).

На виправдання Трампа говорить те, що Америка поставила складну ціль – протистояти китайському економічному націоналізму, а Європа вже цю битву програла. Дякуємо Америці і Франції за науку. Давайте зрозуміємо – Україна має право на свою економічну політику, і має що сказати світу. Ультраліберали втратили пальму першості в наукових кабінетах, тепер час за університетськими аудиторіями, далі в суспільній думці і нарешті ультралібералізм втратить першість у владних кабінетах. На 27 році незалежності ми отримуємо шанс на випереджальний розвиток.