Під час зустрічі з літньошколярами «Дня» економіст Володимир Панченко розказав про шанси України вийти з кризи.

Для бідних країн класична економічна школа є згубною. Догмат не дає творчо переосмислити те, у чому ти перебуваєш», –  пояснив свою позицію на зустрічі зі слухачами Літньої школи журналістики  Володимир Панченко.

Саме тому, на його думку,  іноземний реформаторський досвід не завжди може бути імплементований в Україні. Зокрема, про «настанови» іноземних радників з ім’ям Панченко каже: «Мене не влаштовує, що Міклош (співголова Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні. – Прим. ред.)  тренується на моєму народові».

Не так давно Володимир Панченко очолив Агенцію розвитку Дніпра. І тепер те, що раніше надавав як консультації народним депутатам, імплементує у рідному місті.

Поговорили також про націоналізацію «ПриватБанку», ситуацію з бориспільським аеропортом і лоукостером «Ryanair» і приклад економічного розвитку Південної Кореї як найбільш релевантний для України.

«ХАРКІВ ВТРИМАВСЯ ЗАВДЯКИ ДНІПРУ»

Олександра КЛЬОСОВА, Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка:

– Третій тиждень почався із «мозкового штурму» – до нас завітав Володимир Панченко – економіст, директор Агенції розвитку Дніпра. Він доступно пояснював складні речі. Звичайно, було цікаво дізнатися більше про «сінгапурське диво», націоналізацію «ПриватБанку», корупцію при будуванні об’єктів до «Євро-2012», дерадянизацію Європи. Але, оскільки я народилася у Харківській області, для мене було важливо почути думку саме людини зі сходу про мікроклімат у наших регіонах та події 2014 року. Газета «День» запрошує на зустрічі успішних людей із рідних сфер. Це чудовий шанс для нас розширити свій кругозір протягом літа.

Любов РИБАЛКО, Одеський національний університет імені ІI.I. Мечникова:

– Володимир Панченко пояснив, що класична економічна школа, на його думку, є згубною для української економіки. Фахівець розкритикував «таргетовану» економічну політику екс-міністра фінансів Наталії Яресько і вважає важливим саме історичний підхід до економіки, адже є прихильником економічного націоналізму.

Нагадаємо, Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

 Газета «День» №122, (2017)