За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, у cічні-вересні 2016 року рівень тіньової економіки склав 35% від офіційного ВВП, що на 5 відсоткових пунктів менше порівняно з показником відповідного періоду 2015 року. Про це йдеться у звіті, який підготував Департамент економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку. Також у відомстві зазначили, що це зниження рівня тіньової економіки є найбільшим зниженням за роки спостережень.

Детінізація є результатом дії кількох факторів, стверджують у міністерстві. Перший – «збереження відносної макроекономічної стабільності (за підсумком 9 місяців 2016 року, зростання реального ВВП становило 1,3%; інфляція за цей період склала 6,4% проти 41,4% у відповідному періоді 2015 року при девальвації середньомісячного обмінного курсу гривні до долара США на 12,2% порівняно з 39,5% у січні-вересні 2015 року)». Другий – «поліпшення бізнес-клімату внаслідок дотримання політики дерегуляції та оптимізації функціонування державного сектору економіки з метою підвищення його ефективності (відповідно до рейтингу Doing Business-2017 Україна посіла 80 місце серед 190 країн; у рейтингу Doing Business-2016, уточненому відповідно до методології, застосованій цьогоріч, Україні належало 81 місце серед 189 країн)». І третій – «поступової легалізації відносин на ринку праці внаслідок зниження ЄСВ».

«День» запитав експертів, чи поділяють вони «переможну» інтонацію міністерства, щодо успіхів у боротьбі з тінню? Чи, можливо, навпаки, слід бити на сполох, адже не секрет, що якби не ця «тінь», незрозуміло, як би Україна пережила трикратне падіння гривні у 2014-му, раптове зростання цін на увесь кошик імпортних, та й не лише, продуктів, подорожчання бензину і проїзду та, зрештою, підняття комунальних тарифів у 2015-2016-му. А тепер у 2017-му, коли про економічне зростання і поліпшення рівня життя в країні, м’яко кажучи, говорити ще рано, ця «подушка безпеки», якщо вірити МЕРТ, тоншає. Чи не послаблює це українську державність перед загрозою «рімейку пролетарської революції», який може готувати нам ворог у Кремлі?

Володимир ПАНЧЕНКО, заступник Голови Правління CMD-Ukraine:

– Колись на питання, як побороти тіньову економіку, знайома співробітниця МЕРТ сказала, що для цього достатньо поміняти методику її розрахунку. І це не жарт. Достатньо поглянути на розрахунки різних державних органів. Наприклад, Державна служба статистики України до 2014 року оцінювала обсяги тіньової економіки приблизно від 15% до 18% ВВП. Натомість дослідження МЕРТ показують, що цей показник становив від 28% до 39% ВВП. А у першому кварталі 2015 року міністерство оцінювало рівень тіньової економіки навіть в 46%.

Загалом МЕРТ розраховує динаміку тіньової економіки за чотирма методами – «витрати населення – роздрібний товарообіг, методом збитковості підприємств, електричними та монетарними методами. Тому в Україні рівень тіньової економіки прямо залежить від того, хто його розраховує. Бо, наприклад, німецький дослідник Фрідріх Шнайдер обчислив рівень нелегального сектору в Україні у межах від 46 до 53 відсотків ВВП.

Якщо уже відштовхуватись від цифр МЕРТ, то, на мою думку, головною причиною збільшення в останні роки тіньового сектору є висока вартість кредитних ресурсів і зв’язування грошової маси. У таких умовах бізнес переходить «у тінь». Що стосується несприятливої ситуації на товарних ринках, яке МЕРТ називає однією з причин зростання тіньової економіки, на мою думку, це теж причина, але не суттєва. Бізнес давно звик до таких коливань і переважно закладає ризики зниження цін.