Коментар Володимира ПАНЧЕНКА, директора Інституту імені Олександра Поля:

– 2016 рік став роком мікростабілізації на тлі катастрофічного падіння економіки у 2014-2015 рр. Це можна простежити за інфляцією, яка, на відміну від двох попередніх років, проходила у заданому коридорі. Відбувалось помірне відновлення промислового виробництва, що пов’язано переважно з підвищенням цін на сировинних ринках. Водночас продовжилось зв’язування грошей Національним банком, який дестимулює банки кредитувати економіку. Також, скоріше за все, Нацбанк завершив процес зачистки банківського ринку, останнім акордом якої стала націоналізація ПриватБанку. Тепер можна спробувати знизити відсоток за вкладами з одночасним зниженням кредитних ставок. Тільки за дуже жорсткого контролю над цільовим використанням.

Влада зупинилась за крок від здачі мораторію на експорт лісу-кругляка в обмін на смішні, з огляду навіть на нинішній потенціал економіки, 600 млн євро.

Рік ознаменувався кадровою ротацією уряду, який, на відміну від Кабміну Яценюка, хоча б перестав говорити про єдиний вихід – це скорочення видатків і затягування пасків. Як наслідок, були створені мінімальні стимули для розвитку економіки – експортно-кредитне агентство.

Дешева українська робоча сила як стимул для притоку іноземних інвестицій – ще одне розчарування року. Дешевизна робочої сили нівелювалася дефіцитом кваліфікованих кадрів, частина з яких виїхала з України.

У світовій економіці на тлі зростання азійських економік відбувся відкат до економічного консерватизму, що проявляється переважно через посилення захисних і протекціоністських методів. Ще одна характерна ознака цього року – перегляд умов участі ба навіть відмова від участі в торговельних об’єднаннях, зокрема зонах вільної торгівлі. Перемога Трампа та його консервативна риторика, економічна політика Угорщини й Польщі, яку вони самі називають «економічним консерватизмом», – зайве свідчення цієї тенденції.

2017 року очікується подальше оживлення сировинних ринків, відтак українська економіка поступово відштовхуватиметься від дна. Урядовий прогноз економічного зростання – на рівні 3%, який підтвердив учорашній прогноз The Economist, – на мою думку, близький до реальності.

Газета «День» №238-240, (2016)