В Кабінеті Міністрів України відбувся «дерегуляційний день». «Валовий національний продукт створює підприємництво, реальний сектор, якому ми повинні не заважати, з одного боку, а з іншого боку створювати такі регуляції такі, які б дали можливість нас робити конкурентними. А не так, як іноді це відбувається, коли держава створює штучно бар’єри і бізнес починає вигадувати, як їх обходити. Будь-який чиновник  може причепитися, як до стовпа, до будь-якого бізнесу, підприємця, тому що у нього є сотні, тисячі регуляцій, деякі – ще з часів Радянського Союзу, і потім починають нараховувати штрафи, створювати тиск. Ми будемо знищувати такі регуляції, а тих, хто проти, будемо виводити поза межі роботи нашого уряду», – наголосив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Зокрема, під час засідання уряду було прийнято рішення скасувати 367 незаконних та неактуальних нормативних актів.

Значно спрощено погодження будівництва базових станцій мобільного зв’язку (зміни до Постанови КМУ №461 від 13.04.2012 р.). Процедуру введення в експлуатацію таких об’єктів буде скорочено на 1 місяць. Також було уточнено правила визначення розміру орендної ставки за комунікаційне обладнання (зміни до Постанови КМУ №786 від 04.10.1995 р.). Ухвалено рішення щодо скасування мінімального розміру оплати послуг нотаріусів на рівні 1% (Указ №762 від 10.07.1998 р.). уряд також скасував заборону на змішування зерна різних сортів (правки в наказ Мінагрополітики №661 від 13.10.2008 р.). Очікується, що економічний ефект цього рішення для бізнесу до 2020 року складе більше 10 млрд гривень.

Крім того, було прийнято рішення, що кожне міністерство разом з Міністерством юстиції і Державною регуляторною службою (ДРС) проведуть ревізію застарілих регуляторних актів і через місяць доповідатимуть про їхню відміну.

Очікується, що дерегуляційні дні, на яких будуть розглядатися пакети важливих для бізнесу ініціатив, будуть проводитись в Уряді регулярно.

І це дозволить Україні поліпшити позиції в рейтингу легкості ведення бізнесу (Doing Business) Світового банку і увійти в топ-30 країн в 2018 році, заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов на учорашньому засіданні уряду. За його словами, вже розроблено законопроект, який покликаний вирішити ряд питань в дерегуляції та захисту прав інвесторів.

«Ми розробили законопроект, який дозволить Україні стрибнути в рейтингу легкості ведення бізнесу більш ніж на 40 позицій», – заявив Нефьодов. Заступник міністра зауважив, що планує провести «дуже коротке, але дуже інтенсивне громадське обговорення даного законопроекту з бізнес-асоціаціями». Очолюватиме цей процес керівник Офісу сприяння інвестиціям при Кабміні Данило Білик.

Володимир Панченко, схвально відгукується на такі наміри уряду. «Логіка такого рішення правильна. Дійсно, орган має довести логіку та потрібність регулювання в тому чи іншому секторі. А після цього, власне, здійснювати регуляцію. Наскільки я розумію, BRDO робить секторальний аналіз, вивчає ситуацію у кожній галузі, і тому знає ситуацію.  Це – правильна регуляція», – каже експерт. Але, попереджає Панченко, важливо при цьому не створити хаос та тотальну відміну можливостей контролю якості, руху капіталів, тощо. «Наприклад, екс-заступник міністра аграрної політики та продовольства Володимир Лапа визнав цього року, що в деяких секторах АПК вони «загрались». Він зізнався, що міністерство навіть не має повноважень перевіряти ветеринарні аптеки», – наводить приклад експерт.

«Ця політика діаметрально протилежна тому, що пропонував екс-міністр економічного розвитку та торгівлі  Айварас Абромавічус — провести тотальну дерегуляцію. Але навіть європейці йому сказали, що «регуляторна гільйотина» може призвести до регуляторного вакууму в певних секторах, що може негативно позначитися на якості регулювання. Власне,  і відповідну структуру назвали не Офіс з дерегуляції, а Офіс з ефективної регуляції», – підкреслює Панченко.