Таку думку в ефірі радіостанції «Голос столиці» висловив  Володимир Панченко.

«Закладені в проекті Держбюджету 2017 року показники передбачалися ще в 2015 році. Це пов’язано перш за все з пожвавленням цін на сировинну продукцію. Оскільки українська економіка на 80% сировинна, це відразу впливає на ВВП. В 2016 році це повинно було статися, особливо в 3-4 кварталі. Друга причина – збільшення обсягу експорту зернових, яке водночас буде нівелюватись низькою ціною на них. І третій фактор – збільшення переказів коштів заробітчан. В сумі це і складає збільшення ВВП на 1%», – зазначив він.

Панченко звернув увагу, що за рахунок від’їзду заробітчан в Україні зростає потреба на робочу силу, що стимулює попит пропозицію на ринку праці.

Це сприяло зростанню зарплат у реальному секторі.

«Це  спрацювало на збільшення зарплати, у реальному сектор вона росте, адже найняти кваліфіковану людину стає все важче. Але ці зарплати все рівно не відповідають європейським. Тому процес зростання зарплат буде збільшуватися, відповідно показуючи пожвавлення економіки», – додав він.

Ще один момент – тарифний шок навчив людей економити, тобто знизилось споживання газу. Це позитивно впливає як на валютний баланс, так і на ВВП.