Таку думку висловив директор Інституту Олександра Поля Володимир Панченко.

«Минулий уряд Яценюка був яскравим, але негативно сприймався. Цей уряд просто вже менш яскравий. Коли Гройсман прийшов прем’єром, він прийняв програму Яценюка, яка була опублікована за тиждень до нового прем’єра. Головний пункт, який з неї виконується, – підвищення тарифів», – зазначив він.

Відповідно до планів урядовців, вони мають бути однаковими для населення та промисловості.

За словами Панченка, восени, коли люди отримають платіжки з новими тарифами, може відбутись соціальний вибух.

«Реформування «Нафтогазу» повинно було йти паралельно з підвищенням тарифів, але стара програма реформування навіть не оновлюється на сайті. Тому я припускаю, що дії уряду щодо підвищення тарифів, не приведуть до реформування галузі. Відповідно, вони будуть мати негативний ефект на економіку», – додав експерт.

За результатами року, продовжує економіст, відбудеться зростання економіки, пов’язане із зовнішньою кон’юнктурою.

Проте зростання не відобразиться ані на населенні, ані на промисловості.

«Зростання цін на зовнішньому ринку миттєво дає зростання ВВП в Україні. Вже 15 років показник ВВП залежить від цін на сировину у світі. Передбачалося, що в 2016 році буде зростання цін на сировину. Тому Яценюк так чіплявся за крісло, бо якби він протримався хоча б ще один квартал, він би сказав: дивіться, я два роки боровся і домігся зростання економіки. Тому зростання буде біля 2%, але це не пов’язано із зусиллями уряду чи зі змінами структури економіки», – підкреслив Панченко.

Оцінюючи дії уряду в перші сто днів, експерт поставив Кабміну трійку.

«Я б поставив, звичайно, трійку, але, швидше, за десятибальною системою, ніж за п’ятибальною. Це просто неяскрава діяльність, яка ні до чого не призведе», – резюумував він.