У Євросоюзі мінімальна заробітна плата встановлена приблизно на рівні 400-500 доларів на місяць. У той час, як в Україні така середня зарплата була у 2007 році – в найкращий період нашої незалежної історії і у середньому складала 410 доларів. Про це у ефірі ТРК Ера повідомив член Економічного дискусійного клубу Володимир Панченко. 

«У цілому з 1991 року зарплата в Україні поступово піднімалась з 15-16-ти доларів США на місць. Перед самою кризою вона складала близько 400 доларів. На сьогодні не перевищує 200 доларів США. Це я кажу про середні цифри. Ми не кажемо про гривневу зарплату, бо якщо порівнювати в національній валюті, то середня зарплата, починаючи з 2001 року, зросла більше, ніж у 10 разів, від 360 грн. до сьогоднішніх 4400 грн.», – зазначив він.

За словами економіста, пересічний українець не може заробити таких грошей, як заробляють в Євросоюзі. Тому трудова міграція абсолютно виправдана.

«Якщо у дев’яності роки були великі проблеми при виїзді до Європи, то сьогодні адаптація наших заробітчан відбувається за сприянням держав. Ми стали експортером людського капіталу. І це ганебно, але це абсолютно природна практика для недорозвинених країн. Вони спочатку експортують сировину природну, а потім починають експортувати сировину людську», – розповів член ЕДК.

Як повідомив Володимир Панченко, на сьогодні ми є одним із найбільших у світі експортером людського капіталу. Зараз за людським капіталом іде полювання і всім дуже хочеться, щоб освіченні люди з нормальною підготовкою осідали в Європі і створювали там ВВП.  У тій же Польщі нашим молодим спеціалістам надають квартири. Крім того, що вони отримують зарплати, їм надають полегшені умови навчання, а також пільгові кредити.

«Ми потрапили у так званий ефект Ванека-Райнерта – ефект низької зарплати. Що робити? Потрібно не сповідувати підхід, коли все віддається на владу ринку. Потрібно створювати умови для бізнесу», – наголосив на цьому експерт.

Він також нагадав, що кошти, які зараз заробляються, одразу вкладаються у споживчі товари, а ці споживчі товари на 85% імпортні. «Які б іноземні інвестиції сьогодні не зайшли, вони будуть виведені з імпортними товарами за кордон і тут не створиться умов для робочих місць», – говорить економіст Панченко.

За словами члена ЕДК, держава відсторонюється від економічних процесів. Такий підхід створює фіктивну зайнятість, наприклад, робочі місця на ринках. «Тому треба створювати реальну зайнятість на вітчизняних виробництвах,  де виробляється товар чи послуга», – зауважив експерт.