Про це в коментарі газеті «День» розповів заступник голови правління Центру розвитку ринкової економіки Володимир Панченко.

Кабмін знаходився в перманентному конфлікті з депутатським корпусом, а економічний курс на приватизацію і дерегуляцію повністю провалив.

«Вже самі європейці визнають, що нам потрібна не дерегуляція, а ефективна регуляція. Система ProZorro – це якраз ефективна регуляція. А ось тотальна відміна можливостей контролю якості, руху капіталів та інше – хаос, шляху в нікуди. Приватизацію вирішили здійснити кавалерійським наскоком. Цілком прогнозовано, що така політика зазнала фіаско. Повальний розпродаж держкомпаній без інвестиційних зобов’язань і за безцінок в умовах війни – не міг бути успішним», – зазначив економіст.

Панченко припустив, що Володимир Гройсман зможе надати позитивні зрушення в економіці чи принаймні закласти фундамент для наступника. Позитивний сигнал в тому, що він визнає необхідність стратегічного планування.

«Враховуючи його бажання розвивати інфраструктуру, можна очікувати появи конкретних проектів та каналів отримання коштів від міжнародних партнерів. Вже озвучено, що це будуть дороги, енергоефективність, місцева інфраструктура. Такі речі дають ефект тільки у взаємодії з реальним сектором. Умовно кажучи, дорога, що веде до індустріального парку – дасть кумулятивний ефект, а «популістична дорога» – лише проїдання коштів» – додав він.

Експерт виразив сподівання, що новий глава Уряду змінить підходи до взаємодії з Нацбанком, адже у Яценюка вони були відсутні взагалі – НБУ повністю відсторонився від економіки.

Регулятор може і повинен приймати участь у фінансуванні тих же інфраструктурних об’єктів.

«За нинішньої низької порівняльної бази будь-які притомні і ефективні дії уряду дозволять збільшити ВПП принаймні на відсоток. В уряду Гройсмана є всі шанси для цього, – резюмував Панченко.