«Панамський скандал» запустить процес, що допоможе законодавчо відокремити управління бізнесу від влади.

Таку думку висловив директор Інституту ім. Олександра Поля Володимир Панченко.

«Президент увів в український дискурс поняття «сліпий траст». Це англосаксонське поняття, за яким посадовець передає бізнес у довірче управління на момент зайняття посади. В нашому випадку цю схему було реалізовано неповною мірою.  В США, якщо така особа продовжує впливати на бізнес, її чекає кримінальна відповідальність. У нас ця традиція також з’явиться, і з часом буде закріплена в законодавстві. Тоді журналісти будуть виловлювати президента  чи іншого високопосадовця не за обіцянки, а за конкретні порушені норми», – зазначив він.

Це благотворний процес для суспільства, вважає економіст, який відкриє багато можливостей, як законодавчо відокремити управління бізнесом від влади.

Коментуючи ініціативу щодо створення парламентської комісії, яка має  перевірки статки Президента, Панченко висловив думку, що її діяльність має поширюватись також і на народних депутатів.

«Тоді ми вийдемо на американську модель, де передаються всі частки у «сліпий траст», і про бізнес забувають на п’ять чи більше років. Цей процес розпочався, він призведе до розмежування бізнесу і влади, а в подальшому – і до перезавантаження законодавства», – резюмував він.

Газета «День» №62-63, (2016)