Кабінет Міністрів України повинен відродити діяльність Агентства з залучення інвестицій, не повторивши чи при цьому помилок минулої влади.

Про це під час круглого столу «Хто в Україні відповідає за залучення інвестицій», організованого Київським міжнародним економічним форумом, заявив заступник голови правління Центру розвитку ринкової економіки Володимир Панченко.

«Я згоден із тим, що в процесі дерегуляції за останні два роки повністю загубилася робота з інвестором, напевно. У новій програмі уряду немає поняття «дерегуляція» – риторика змінюється, і є вже ефективна регуляція. Уже говорять про ефективну регуляцію, про створення умов для інвестора. І для цього має бути інтелектуальний і координаційний орган, причому обов’язково урядовий», – зазначив експерт.

В цьому сенсі Панченко нагадав, що країну представляє Кабінет Міністрів, а не парламент чи експертне середовище. Тому саме він має створити цей орган.

У всіх цивілізованих країнах, за його словами, існують подібні  агентства інвестицій.

«У нас воно також було, але не виконувало своєї роботи, а здебільшого займалося іміджем [президента Віктора] Януковича і [прем’єр-міністра Миколи] Азарова. Тури агентства за кордон до інвесторів були по суті турпоїздками, адже воно так і не презентувало реальних проектів чи інвестиційних можливостей. Нині уряд має намір відродити таке агентство – це правильне рішення, але важливо не повторювати помилок минулого», – резюмував економіст.

Переглянути відео: