Українці, на відміну від громадян багатьох європейських країн, не мають можливості повноцінного доступу до користування кредитними ресурсами через високі відсоткові ставки, які виставляють банки за свої позики. Причина – у хибній фінансовій та економічній політиці як нинішнього, так і попередніх українських урядів, вважає член Економічного дискусійного клубу, директор Інституту ім. Олександра Поля Володимир Панченко. 

Виступаючи в ефірі програми Live телеканалу News One, він виділив один із таких стратегічних прорахунків, які мали місце кілька разів вже в новому тисячолітті: спочатку упродовж тривалого часу жорстко утримувати курс національної валюти, а потім різко обвалювати його. Це спричиняло наступний депресивний стан торгівлі через високу імпортозалежність споживчого ринку. Це викликає недовіру до вітчизняної фінансово-кредитної системи та утримує ризики на високому рівні.відповідно Національний банк тримає високу ставку рефінансування,що спричиняє нереально високі відсотки по депозитам і по кредитам.

Натомість, у розвинутих країнах відсоткові ставки за кредити не перевищують 10 відсотків. Для того, аби точки досягнути цього ж в Україні, потрібно не менше 3-4 років, вважає економіст.

Одним із дієвих небанківських, немонетарних та нефінансових інструментів повернення довіри може стати невідворотність покарання для злодіїв. «У нас сьогодні близько 350 млрд. грн. депозитів. Як правило, кишенькові банки залучають кошти населення, а потім виводять активи заздалегідь, тобто, в самому банку нічого не залишається. З початком кризи ліквідності власники банку перекладують відповідальність на  державу.Фонд гарантування вкладів, який має бюджет приблизно 20 млрд. грн. на рік,  повинен займатися цими вкладниками. Відповідно, повернути кошти усім вкладникам тільки за рахунок цього фонду можна за 15 років. Але якщо діяти по закону і за махінації ув’язнити тих власників банків, які незаконно виводили кошти, конфіскувати майно корпорацій та особисте майно, повертаючи вкладникам кошти за рахунок цього, це буде серйозним сигналом для населення. Є  абсолютно чіткі механізми, які дозволяють повернути кошти», – зауважив Володимир Панченко.

На думку науковця,це призведе до більш швидкого відновлення довіридо банківської системи. «Скільки б банків не лишилося , люди все одно понесуть гроші. Але депозитів буде більше якщо ті, хто вкрав, покарані, а ті власники і менеджери які працюють зараз,не вкрадуть», – підкреслив Володимир Панченко.

Пересічним українцям при виборі банків, яким довірити свої кошти, директор Інституту імені Олександра Поля радить не  ризикувати і не спокушатися на солодкі обіцянки високих відсотків, завтра банк може опинитися в списку Фонду гарантування вкладів, де уведено тимчасову адміністрацію.