Банківська система зможе відновитись через 3-5 років, проте існує ризик, що за цей час Україна може повністю втратити економіку.

Таку думку «Економічній правді» висловив президент Інституту суспільних досліджень Володимир Панченко.

«Уряд поки не має розуміння, що потрібно робити для пожвавлення економіки. Прем’єр, міністри економіки і фінансів в один голос повторюють, як мантру, що вони виконують вимоги Міжнародного валютного фонду. Але в тексті меморандуму немає «вимоги» не відновлювати і не розвивати економіку», – зазначив експерт.

«Є, наприклад, вимога підтримати банківську систему. З іншого боку, у нас фінансуються банки, які потім зникають, тому навіть політика в межах програми МВФ виконується неякісно», – додав він.

Панченко вважає, що відновлення банківської системи зможе відбутись за найоптимістичнішими прогнозами за 3-5 років. Проте за цей час, на його думку, можна повністю втратити економіку.

Коментуючи дії регулятора на банківському ринку, економіст зауважив, в жодній економіці підняття ставки рефінансування не працює як інструмент оздоровлення економіки.

На його думку, подібні дії уряду та Нацбанку провокують скорочення інфляції за рахунок неплатоспроможності населення. «Тобто інфляцію ми стабілізували, але тільки на тлі повної зупинки економіки», – зауважив він.

«Рефінансування відбувається непрозоро і неконтрольовано. У результаті кошти спрямовуються на валютний ринок або споживаються самими банками. Тобто вони не доходять ні до виробництва, ні до споживання. Нацбанк має контролювати ці процеси. Це не втручання, а забезпечення фінансової стабільності, за яку він і відповідає», – додав Панченко.

На думку експерта, відновлення банківської  системи має початися з аудиту. «Після цього слід озвучити неплатоспроможні банки, а в наступні три місяці – профінансувати відносно стійкі установи», – підсумував він.