Клуб «КОЛО» провів зустріч з провідним американським спеціалістом у галузі оподаткування Деном Мітчелом.

Деніел Мітчелл (Daniel J. Mitchell) – економіст-лібертаріанин та один із головних американських експертів в галузі податкових реформ та податкової політики. Мітчелл є активним прихильником міжнародної податкової конкуренції.

Зараз Мітчелл працює старшим науковим співробітником Інституту Катона (Cato Institute) – економічного “мозкового центру” республіканців.

Автор та співавтор трьох наукових досліджень з податкової політики:
“International Tax Competition”, “Global Tax Revolution: The Rise of Tax Competition and the Battle to Defend It” (2008), “The Flat Tax: Freedom, Fairness, Jobs, and Growth” (1996).

Переглянути відео:

Під час лекції пан Мітчелл розповів про податкову систему США та її основні недоліки. Окремо пан Мітчелл зупинився на темах офшорних зон та багаторазового оподаткування в США. Пан Мітчелл вважає, що менший рівень фіскального навантаження та нижчий рівень державних видатків є необхідною умовою для збільшення національного ВВП та заможності населення.

Після лекції відбулася дискусія щодо ситуації в українській податковій системі. Гість Клубу дав декілька цікавих рекомендацій щодо реформування податкової системи України, зокрема загострив увагу на необхідності введення рентної плати при видобутку корисних копалин, а також прокоментував переваги та недоліки можливої заміни в Україні ПДВ на податок з обороту.