З Костянтином Паливодою, головою правління банку « Аркада», я познайомився на одному з економічних форумів в 2016 році. Глибокий і ґрунтовний співрозмовник, він розмірковував про те, як може розвиватися фінансовий сектор, щоб  наша іпотека працювала не гірше, ніж американська. Я спробував нагадати, що ситуація в Україні суттєво відрізняється, адже криза в США 2007-2008 року більшою мірою була спровокована тим, що можна було позичати гроші в банках без застави, чого в наших реаліях не відбувається. Українці вкладають в будівництво переважно свої власні кошти. Він сказав, що може бути й інакше. Як виявилося, у варіанті «Аркади», найпростіше – це коли і банк, і будівельна компанія перебувають у володінні одного власника, а гроші «пилососять» з клієнтів, які віддають свої кошти. 

Бульбашка на ринку нерухомості надувається вже так довго, про крах усього будівельного ринку України так часто говорять, що ми звикаємо, забуваємо про те, що відбулося. І раптом виникає колапс якоїсь компанії. Спочатку про все це довго шумлять, а потім усі, крім постраждалих, забувають. Через відсутність змін система продовжує знову працювати, бо і забудовники, і інвестори, тобто покупці квартир, зацікавлені в тому, щоб передплата клієнта за неіснуюче житло здійснювалася. Будівельники хочуть користуватися коштами клієнтів, а покупці хочуть мати невиправдано дешеві квадратні метри. 

Схоже на те, що й на цей раз постраждалі від банку «Аркада», яких чи то 11, чи то 13 тисяч, як і клієнти компанії  «Еліта-Центр», яких було «всього» 1700 осіб,  не дочекаються ні квартир, ні своїх коштів. Хоча відмінність між цими двома проектами суттєва. «Еліта-Центр»  зібрала 100 млн доларів, не маючи нічого для того, щоб виконати свої зобов’язання, це були «звичайні» шахраї. «Аркада»  це і банк з 30-літньою історією і першістю в формуванні ринку фінансування житла, і будівельні компанії.  За відсутність контролю, що призвела до краху «Еліта-Центр», тодішньому меру Черновецькому було оголошено догану президентом Ющенком.  

А що зрештою буде з вкладниками «Аркади»? Що може у такій ситуації зробити КМДА?  

Як показує практика  організовувати подолання наслідків. Згадуваним клієнтам «Еліта-Центр» вже за управління Віталія Кличка було надано близько 500 квартир. Доля інших непевна, хоча вже пройшло майже 15 років. 

Отже, наказати мера президент може знову  кандидат в мери Києва Андрій Пальчевський звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням захистити ошуканих вкладників банку «Аркада» і добудувати їм житло. «У нас соціальна держава. І на випадок провалу, хвороби або нещасних випадків, держава повинна надати страхувальну сітку», – заявив Пальчевський. Він закликає людей переходити до більш рішучих дій і збільшити тиск на владу. 

Відмітилася в наметовому містечку протестувальників біля КМДА і кандидатка в мери від президентської партії – Ірина Верещук. Вона пообіцяла, ставши мером, вирішити питання. Пані-мер «не дозволить обманювати киян, як і засмічувати столицю, псувати ліфти»  про що вона повідомляла у своїх роликах. 

На думку експерта Ростислава Балабана, Голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко спеціально довів банк «Аркада» до колапсу, залишивши без житла і вкладених грошей інвесторів. За його словами, вся справа  в конкуренції, яку «Аркада» складала проектам напарника Кличка  «смотрящего» по Києву  Дениса Комарницького. Компанії «Аркада-будівництво» і «Будеволюція» успішно будували 39 будинків, створюючи тим самим пряму конкуренцію будівельним проектам «друзів» мера, перш за все у низьких цінах (вони складали іноді 600 дол за кв.м). Тому спершу місто відмовилося віддавати «Аркаді» борги за проведені інженерні мережі, через що забудовник і сам не зміг вчасно розплатитися за кредитами. «Аркада» побудувала дорогу, дитячі садки, школи та інженерні мережі, на суму 1,4 млрд грн. А потім почався публічний тиск, який призвів до краху банку «Аркада» зазначив Віталій Балабан.  

Наскільки це так, з’ясовують правоохоронні органи, але очевидно і те, що сам банк увійшов у ризиковану для його ліквідності ситуацію, бо почав вести занадто багато об’єктів одночасно, не маючи достатньо власних коштів. 

За словами кандидата в мери Києва від партії « Батьківщина», колишнього міністра ЖКГ Олексія Кучеренка, для протидії випадкам, подібним до «Аркади», недостатньо посилення контролю правоохоронних органів. Головний пріоритет сьогодні  комплексна державна система захисту громадян від афер, махінацій і шахрайства у сфері житла. Потрібне поєднання дій міської влади з діями на центральному рівні. КМДА і  державні інспекції повинні відповідати за видачу дозволів і дуже важливо – за якісне інформування про це. А на центральному рівні потрібно прийняти законодавчі зміни, які б сформували безпечну систему для використання фінансів вкладників і інвесторів. 

Дійсно, щоб подібні до «Еліта-Центру», банку «Аркада» речі не відбувалися, сама система повинна бути змінена. Не виправдовуючи шахраїв, які є на ринку, відзначу, що владі потрібно усвідомити  потрібно пояснювати громадянам, що купівля квартири на етапі відсутності самої будівлі без потужних страхових компаній  це високо ризикова інвестиція.  

Питання вирішується досить просто прямою забороною на продаж нерухомості до введення в експлуатацію. Але у цьому випадку відбудеться різке сповільнення будівництва через зарегульовану банківську систему і високі кредитні ставки. Адже сьогодні більшість забудовників будують за гроші покупців, і поки в Україні не з’являться банківські кредити під 1,5-2% річних в доларах, забудовники будуть продовжувати залучати гроші від населення. 

Менш радикальний спосіб, про який я вже сказав  обов’язкове страхування всіх ризиків забудовника великою страховою компанією. До початку будівництва забудовник буде зобов’язаний отримати страховий поліс, і в разі невиконання умов щодо термінів, якості або інших параметрів, страхова компанія може вилучити проект, та в залежності від стадії реалізації повернути покупцям гроші або завершити його з залученням сторонніх компаній. Це чисто фінансовий механізм, який може бути втілений іноземними страховими компаніями, бо українські не мають достатнього капіталу.