Хто сильніший за техногігантів у новій реальності?

Фестиваль Burning Man (з англ. — «Палаюча людина»), як і все, що стосується індустрії розваг у США, зроблений чудово. Незвичайне місце проведення — безжиттєва пустеля Black Rock (Чорна Скеля) у штаті Невада. Незвичайні вбрання, в які одягаються учасники, — від роботів, дивовижних істот і східних божеств до предметів і творів мистецтва. Незвичайні засоби пересування-мутанти — дракони, равлики, літаючі тарілки, бабки, капкейки. Незвичайно, що кожен учасник має привезти їжу, воду, забезпечити себе електрикою, самостійно захищатися від піщаних буревіїв, 40-градусної спеки вдень і холоду вночі, а після фестивалю самостійно очистити пустелю від будь-яких слідів свого перебування.

Burning Man — не просто відпочинок, а самовираження, протестний показ іншої реальності з допомогою якомога абсурдніших інсталяцій, протест проти комерційної сутності суспільства, заклик до життя за правилами вільного безгрошового обміну всіма благами. Усе це в процесі нескінченних, хоча й обтяжених реальними суворими умовами, веселощів, які традиційно завершуються спаленням величезної статуї людини. Їй немає місця в новій реальності.

Приблизно в той самий період, коли було здійснено перший ритуал Burning Man, який зібрав лише 20 чоловік, Пітер Петерсон заснував компанію Blackstone, від якої через певний час відділилося дочірнє підприємство Black Rock, що стало найбільшою у світі інвестиційною компанією, яка управляє активами понад 9 трлн дол. Це більше за ВВП будь-якої держави світу, крім США та Китаю. Black Rock має 22 інвестиційні центри, 70 офісів у 30 країнах і клієнтів у 100 країнах. Під управлінням Black Rock перебуває понад тисяча інвестиційних фондів.

Головною причиною успіху компанії є розрахунки інвестиційних ризиків з допомогою системи Aladdin (абревіатура від Asset Liability and Debt and Derivatives Investment Network). З майже 17 тисяч співробітників компанії близько трьох тисяч зайняті в цій мережі. Вони створили щось неймовірне — те, про що каже Юваль Ной Харарі, — життя за алгоритмами. Система прийняття рішень на складних ринках, які швидко змінюються, настільки недоступна для розуміння, що рішення вже сьогодні віддаються на волю штучного інтелекту, і людина виключена з цього процесу.

Black Rock перейшла від передбачення ринків і напряму інвестування до фактичного їхнього формування вже десятиліття тому. Вони вже тоді перейшли від аналітичної роботи людини, якій допомагає комп’ютер, до роботи штучного інтелекту, якому людина не потрібна. Точніше, людина не потрібна для аналізу та прийняття рішень, але вона поки що дуже потрібна для їхнього озвучення та просування. Тому інвестиційна компанія постійно (від самого початку свого існування, ще в рамках Blackstone) користується послугами політиків.

Black Rock стала найбільшим у світі інвестиційним менеджером на Уолл-Стріт, для якого двері між фінансами та політикою стала просто дверним прорізом. Black Rock наймала знаних політиків протягом багатьох років. Не дивно, що топ-менеджери компанії й тепер обіймають видні позиції в кабінеті президента Джозефа Байдена. Наприклад, колишній інвестиційний директор Black Rock Брайан Діз очолює Національну економічну раду Байдена, виступаючи в ролі його головного радника з економічних питань. А колишній головний інвестиційний стратег Black Rock Майкл Пайл, який до приходу у фірму працював в адміністрації Барака Обами, є головним економічним радником віцепрезидента Камали Харріс.

Black Rock наймає й колишніх працівників регулятора фондового ринку. Наприклад, багаторічна чиновниця Комісії з цінних паперів Далія Бласс стала представником компанії із зовнішніх відносин. Коріан Стефансон, який раніше працював у раді директорів ФРС, відповідаючи за банківський нагляд, працював у Black Rock радником із фінансових ринків. Нинішній голова дослідницької групи компанії Томас Донілон раніше був радником із безпеки в адміністрації Обами. Та що там, сам виконавчий директор Black Rock Ларрі Фінк, ходять чутки, стане міністром фінансів США.

Рух фахівців високого класу з компанії на державну службу, у ФРС і назад природний, враховуючи, що з 2020 року компанія надає консультаційні послуги ФРС, а маркетинговий підрозділ Black Rock — FMA відіграв важливу роль у плануванні дій уряду США 2021 року в сфері протидії коронавірусу, а також управляв антикризовою програмою ФРС із купівлі активів.

Приватні компанії починають бачити в Black Rock рятувальне коло під час криз, що викликає тривогу в керівництва компанії, тому що монополія на позицію обов’язково зіграє поганий жарт із монополістом. Але процесу не зупинити, компанія також стала головним консультантом із активів для багатьох урядів світу, а ФРС користувалася її послугами ще під час кризи 2007–2009 років, зокрема, для того щоб упорядкувати активи проблемних Bear Stearns і AIG, коли вони перебували на межі колапсу. Це означає, що Black Rock має інформацію про те, коли та за якою ціною продаватимуться ті або інші акції, що призводить до виникнення конфлікту інтересів, чи не так? Приміром, в останньому звіті 2021 рік розглядається як дуже конструктивний для ризикових активів, де перспективними вважають, крім американських компаній, більшість акцій азійських компаній, а от щодо японських і європейських акцій очікування стримані. Звичайно ж, Black Rock зазначає, що маркетинговий підрозділ повністю відокремлено від групи з управління активами… Ну так, відокремлено…

Райдужні перспективи з досягнення напівмонопольного становища на ринку управління активами полягають і в тому, що Black Rock повністю підтримує позицію уряду США з кліматичних питань та інклюзивного капіталізму. Компанія не лише переконує своїх клієнтів бути соціально та кліматично відповідальними, а й також відмовляється від інвестування в ті активи, які несуть ризики для боротьби зі зміною клімату. І Black Rock дуже пильно стежить за тим, щоб урахування думки всіх стейкхолдерів у сфері зміни клімату стало жорстким правилом. Інструмент для цього більш ніж достатній — голосування на зборах акціонерів. Таке голосування представників Black Rock стало більш виразним, зокрема, у нафтовидобувному гіганті Exxon, коли інвестконсультант-управляючий підтримав трьох нових директорів, висунутих не основними акціонерами, а активістами.

На відміну від Goldman Sachs — компанії, у якій високопоставлені інвестбанкіри постійно змінюють свої крісла на чиновницькі, Black Rock до минулого року не була відомою, оскільки вона заробляє більшість своїх грошей, управляючи не своїми інвестиціями, а інвестиціями своїх клієнтів — пенсійних фондів та інших інституціональних інвесторів (60%).

Згадувана нами технологічна платформа Aladdin постійно аналізує 21,6 трлн дол. активів. Аналіз цілих портфоліо інвесторів здійснюється з 1999 року, і все для того, щоб допомагати професійним керуючим грошима зменшити ризики інвестицій. Сьогодні використання системи Aladdin стає переважаючим на ринку, нею користуються дедалі більше провідних керуючих інвестиціями: найбільша після Black Rock компанія з управління активами Vanguard and State Street Global Advisors; п’ять із десяти найбільших страхових компаній; найбільший у світі державний пенсійний фонд Японії з активами 1,5 трлн дол. Apple, Microsoft, Alphabet (компанія — власник Google) також покладаються на систему Aladdin для управління сотнями мільярдів доларів.

Aladdin рухається до монопольного становища, стає схожою на фірму XEROX у сфері копіювальної техніки або Pampers у підгузках у період їхнього розквіту. Аналогія з Facebook і Microsoft, ми думаємо, першою спала читачу на думку, і без неї нікуди. Ми розуміємо, що до чотирьох техногігантів Facebook, Google, Amazon і Apple приєднується п’ятий, оскільки спроби конкурентів створити аналог Aladdin іншими компаніями поки що не мали успіху. До 2025 року Black Rock планує настільки агресивно просувати платформу Aladdin, що вона може стати єдиною в сфері оцінки ризиків у управлінні активами. Ставши управлінським гігантом, Black Rock продовжує розпочате ще 2006 року скуповування конкурентів (2006-го компанія купила Merrill Lynch Investment Management, а 2009-го — Barclays Global Investors). Торік вона оголосила про купівлю інвестиційного провайдера з Каліфорнії Aperio за 1 млрд дол., а 2019-го купила за 1,3 млрд долл. французький стартап eFront, що створив аналогічну Aladdin платформу.

Black Rock у найближчій перспективі стане інвестиційно-фінансовою парасолькою над техногігантами соціальних мереж, завершивши в такий спосіб створення каркасу майбутнього органу управління людством, який буде сильніший і за окрему людину, і за всі уряди, разом узяті. Чи розумітиме це геній, добрий або злий, який наміриться контролювати цю чудову (без іронії) конструкцію? На нашу думку, ні. Його Величність Штучний Інтелект буде старшим у цій парі. Статуя людини готова до спалення.

Володимир Панченко,
доктор економічних наук, директор Аналітичного центру економіко-правових досліджень та прогнозування ФРУ
Наталія Резнікова,
доктор економічних наук, професор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

ZN.UA