Я вірю, що може. І більше того, я як народний депутат, можу допомогти українській молоді, та особливо Дніпрянам у цьому.

Працюючи, свого часу, у космічному агентстві, я був дотичний до розробки подібної програми кредитування фінансування житла для молодих спеціалістів для космічної галузі. Існувала також загальнонаціональна програма кредитування молоді. Просто потрібно зробити кредитування безумовним. Зазвичай у справі довгострокового кредитування багато додаткових умов і відповідно, приводів до корупції та зловживань.

Я стверджую що можна дати житло кожній молодій сім’ї.

Ви скажете одразу, що це фантастика, і у нашій країні немає на це коштів. За статистикою в Україні щорічно створюються у середньому 300 тисяч молодих сімей. Якщо кожній з них надати хоча б 30 тисяч доларів на купівлю квартири – виходить астрономічна сума у 9 млрд доларів.
Що треба зробити щоб це стало реальністю? Адже кошти потрібно взяти з бюджету, або залучити дешеві західні кредити.

Треба зав’язати ці кошти на роботу в українській економіці. Якщо будувати малоповерхове житло, з українських будматеріалів, тоді кредит молодій родині на 10 років під 5 % річних реальність. По перше його реально повернути – адже це складатиме приблизно 300-400 доларів на місяць. Велика сума, але підйомна. Це також означає гроші для українського вітчизняного бізнесу, який буде бурхливо розвиватися і платити податки до бюджету, тобто гроші повертаються в обсязі близько 2-х мільярдів. Додайте 1 млрд , які повернуть молоді сімї. Матимемо вже в наступному році 3 млрд дол для фінансування наступної хвилі. Таким чином Державні кошти не йдуть кільком будівельним магнатам, а тисячам середніх і малих будівельних фірм та українським виробникам будівельних матеріалів. Це спричинить бум іноземних інвесторів, які будуть організовувати свої виробництва в Україні. заводів будматеріалів.

Для будівництва нових будинків потрібно створити інфраструктуру – електроенергія, вода, каналізація, дорога, інтернет, тощо, а це по суті інший привід фінансувати проекти, де гроші швидко повертаються. І тут також не великі корпорації а величезна кількість замовлень до інших галузей та бізнесів. І працює у цій справі левова частка економіки країни. За кілька років такий економічний цикл запускається за рахунок буму будівельної сфери і тоді коштів з бюджету не потрібно – фонд житла для молоді самофінансується.
Кількість нових робочих місць може сягнути півмільйона.

Ось так я пропоную вирішити проблему з житлом для молоді. І як ви бачите, після цього прикладу, майже немає проблем які неможливо вирішити збалансованою та комплексною політикою, лише потрібне розуміння, та воля до дії.

І наостанок – ви думаєте, що я все це вигадав ? Ні, такі програми існують і в США і в Польщі і в Чехії, де на будівельних майданчиках працюють сотні тисяч українських гастарбайтерів.

Переглянути відео: