Якщо відмовлятись від своїх національних інтересів заради міфічного розвитку світової торгівлі – будеш бідним – доведено Португалією.

Якщо вибрати пріоритет і досягати його – будеш багатим – доведено Південною Кореєю.

Якщо хтось хоче правди про маніпуляції Рікардо – вдумайтесь. Бо нас тримають в цьому ідіотизмі, дописавши до простої маніпуляції мільйон букв і цифр. А суть не змінюється.

Отже. Йде аналіз. В Португалії виробляти і вино (нетехнологічний товар), і сукно (технологічний товар) дешевше. Португальці хочуть виробляти сукно. А тут Рікардо з типу наукою – ні виробляйте вино! А чому? Тримайтеся за стілець, шановні глядачі!

Світові витрати на виготовлення усіх товарів будуть нижчими! А значить і світова торгівля буде більшою. І Португальці зможуть продати більше вина!

Розповідь моя про те, що стратегічний вибір не можна робити на основі порівняльних переваг! Бо ціллю моделі є загальносвітове зниження витрат на виробництво. Загальносвітове!

Тобто за Рікардо – Португалія не повинна виробляти сукно не тому, що витрати на нього вищі ніж в Англії, у Португалії сукно було дешевше виробляти, а вино є менш технологічним і неперспективним у міжгалузевих зв’язках у порівнянні з сукном. А тому, що якщо скласти спільно з Англією загальні витрати, то спільні витрати на виробництво і сукна і вина будуть нижчі, якщо Англія буде виробляти сукно.

Чистий разводняк!

Відео IDEALIST.media: