Хоча у своїй вчорашній промові Дональд Трамп заявив, що США буде працювати з усіма країнами, вже сьогодні лунає риторика про вихід Америки з низки торгових об’єднань, підкреслює програмний директор Київського міжнародного економічного форуму (КМЕФ), директор Інституту Олександра Поля Володимир ПАНЧЕНКО. Зокрема йдеться про вихід з НАФТА – зони вільної торгівлі США, Канади і Мексики, що, за словами Трампа, «зруйнувало нашу країну». Панченко називає ці заяви таким собі «американським Брекзітом».

Також, на думку Панченка, за ініціативи Трампа скоріше всього будуть зупинені переговори, які ініціював Барак Обама, щодо входження США до Транстихоокеанського партнерства (угода між США та 11 іншими країнами Тихоокеанського узбережжя) і Трансатлантичної торгівлі та інвестиційного партнерства (угоди між США та 28 членами ЄС).

Експерт допускає й охолодження економічних відносин з Китаєм, який, на думку Трампа, «ґвалтує нашу країну», посилаючись на факт, що Піднебесна експортує набагато більше в США, ніж навпаки. «Вже йдеться про те, що новий президент може подати низку скарг проти Китаю до Світової організації торгівлі. Тобто Трамп всіляко буде боротися за баланс експорту та імпорту. Для цього треба мати логічну і прагматичну торговельну політику з кожним партнером», – говорить Панченко…

До речі, підкреслює в коментарі «Дню» експерт, до СОТ у Трампа теж багато питань. «По суті, він озвучив те, що у всіх давно на вустах – СОТ не виправдовує покладних на неї сподівань. Це, зокрема, засвідчив останній форум в Давосі, – говорить Панченко. – Звісно, всі ці заяви легко озвучувались у ролі кандидата в президенти, в кріслі глави держави його риторика може пом’якшитись, але не думаю, що кардинально. У всякому разі в питанні зовнішньоекономічної політики».

Щодо анонсованої політики повернення до США американських виробництв з інших країн (а, відповідно, і повернення робочих місць), то вона, на думку Панченка, буде реалізована частково. «Ще весною він заявив, що «Дженерал моторз» завозить автомобілі китайського виробництва для продажу в Америці, а в сусідню Мексику тільки за останні місяці перейшли один за одним американські транснаціональні гіганти. Йдеться про те, що робочі місця не будуть створені і в майбутньому (потенціал – кілька мільйонів робочих місць щорічно), а й про ризик поступової, протягом десяти років, втрати першості США у багатьох сферах технологічного змагання з Китаєм. Реалізовано буде частково, оскільки низка таких компаній працюють в першу чергу на експорт. Відповідно – розміщення в інших країнах підприємств викликане не тільки дешевою робочою силою, а й близькістю до ринків споживання», – каже експерт.

Для України важливо чітко дешифрувати всі ці сигнали. В своїй вчорашній промові Трамп заявив про розвиток інфраструктури, підкреслює Панченко. «Схоже, його економічна політика тяжітиме до більше неокейнсіанської – вливатимуться гроші в економіку, масово будуватимуться об’єкти інфраструктури, створюватимуться робочі місця. Йдеться про те, що до 4 трлн доларів в найближчі роки буде влито в економіку», – говорить експерт.

Газета «День» №205-206, (2016)